groepen

De inbreng van elke deelnemer is waardevol voor de groep

Groepscounselling is een vorm van therapie waarbij een kleine groep mensen met overeenkomstige problemen bij elkaar komt om ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen.

s
lees en leer

Wat zie jij als je naar jezelf kijkt?

Een gezond, positief zelfbeeld is een belangrijke factor voor welbevinden en geluk. De manier waarop je jezelf ziet en waardeert heeft direct invloed op je relaties, prestaties, zelfvertrouwen en voldoening in het leven.

Een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld zorgt voor onzekerheid, weinig waardering voor jezelf en ....

leer van elkaar

Groepscounselling

Groepscounselling is een vorm van therapie waarbij een kleine groep mensen met overeenkomstige problemen bij elkaar komt om ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen. De groep wordt begeleidt door een counsellor. Het  onderwerp van de groep is afhankelijk van wat de focus van de groep is en wat de individuele behoeften zijn.  

Enkele voorbeelden van onderwerpen zijn:
t

Persoonlijke uitdagingen

Deelnemers kunnen persoonlijke uitdagingen bespreken zoals angsten, depressie of problemen met het gevoel van eigenwaarde of zelfbeeld.

Het bespreken van verschillende copingmechanismes, stress management technieken of het versterken van uw veerkracht.

t

Interpersoonlijke uitdagingen

Hierbij kunnen ervaringen gedeeld worden met betrekking tot familiedynamiek, communicatieproblemen of conflicten in de privé of werkomgeving.

s

Seksespecifieke onderwerpen

Onderwerpen met aandacht voor sekseverschillen. De groep bestaat hierbij uit leden van hetzelfde geslacht.

Hoe werkt het?

Tijdens de sessies krijgt u, als deelnemer de gelegenheid om uw gedachten en gevoelens te uiten en te delen met de groep. De groep biedt hierbij een veilige  omgeving waarbij niet geoordeeld wordt. Door dit te doen en te luisteren naar de anderen krijgt u inzicht in uzelf en leert u van anderen die dezelfde uitdagingen en problemen hebben meegemaakt als u.

Dit betekent dat als u begrip of feedback van de groep nodig heeft dat u dit aangeeft aan de groep. Los van het onderwerp is het belangrijk dat u manieren leert om mensen te vertellen wat u van ze verwacht. Het niet uiten van gevoelens kan een reden zijn voor frustraties en problemen. Iets van uzelf laten zien is dan ook een belangrijk onderdeel van de groep en bepaalt voor een deel het voordeel wat u er uit haalt.

Voordelen
Steun en erkenning

U bent een onderdeel bent van de groep waardoor u merkt dat u niet de enige bent die door een moeilijke tijd gaat of een probleem heeft. Dit kan u een gevoel van erkenning geven.

Feedback

Verschillende mensen hebben verschillende perspectieven en inzichten. Zij geven feedback vanuit hun eigen ervaringen waardoor u een nieuw perspectief op uw eigen situatie kunt krijgen.

Nieuwe vaardigheden

In een groep merkt u hoe uw manier van communiceren en gedrag overkomt op anderen. De groep biedt een veilige gelegenheid om nieuwe copingstijlen, andere manieren van communiceren en van het oplossen van problemen te ontdekken.

y
Delen en reflecteren

Door bemoediging van de groep om ervaringen en gedachten te delen en hierop te reflecteren, krijg je inzicht in en een meer begrip voor jezelf.

s
Vertrouwen en empathie

Door persoonlijke verhalen te delen en naar elkaar te luisteren kunt u uw vertrouwen en empathie versterken. Dit gevoel van verbinding en begrip kan enorm helend zijn.

Lagere kosten

Doordat de kosten gedeeld worden door alle deelnemers ligt het tarief voor groepscounselling beduidend lager dan van individuele counselling.

Wat wordt er van u verwacht?

Als u deelneemt in de groep wordt er van u verwacht dat u 

  1. de vertrouwelijkheid respecteert; er wordt verwacht dat u vertrouwelijk omgaat met hetgeen binnen de groep besproken wordt. Wat er in de groep besproken wordt blijft in de groep.

2. aanwezig bent: uw consequente aanwezigheid is belangrijk om vertrouwen te creëren en een band met de overige deelnemers te krijgen.

3. Actief deelneemt: neem deel aan het gesprek, deel uw ervaringen en draag bij aan de ontwikkeling van de groep en de ontwikkeling van uzelf.

4. zich open-minded opstelt: wees bereid om gezichtspunten en perspectieven van de andere deelnemers in overweging te nemen.

Veel gestelde vragen

g
Hoe werkt het?

Tijdens de sessies krijgt u, als deelnemer de gelegenheid om uw gedachten en gevoelens te uiten en te delen met de groep. De groep biedt hierbij een veilige  omgeving waarbij niet geoordeeld wordt. Door dit te doen en ook te luisteren naar de anderen krijgt u inzicht in uzelf en leert u van anderen die dezelfde uitdagingen en problemen hebben meegemaakt als u.

Wat zijn de voordelen?

Groepscounselling heeft vele voordelen.

Een aantal hiervan zijn;

  1. Steun en erkenning
  2. Feedback van de groep 
  3. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden
  4. Vertrouwen en empathie versterken.
  5. Lagere kosten.  Hier vindt u informatie over de kosten.
Waar praten we over in de groep?

 Enkele voorbeelden van mogelijke onderwerpen zijn:

  1. Persoonlijke uitdagingen.
  2. Interpersoonlijke uitdagingen.
  3. Copingstrategieën bespreken en uitbreiden.
  4. Seksespecifieke onderwerpen. De groep  bestaat hierbij uit leden van hetzelfde geslacht. 
Worden de kosten vergoed?

Op grond van mijn lidmaatschap van de ABvC en inschrijving in het AGB Register bestaat de mogelijkheid dat counselling/psychosociale therapie (deels) vergoed wordt uit de aanvullende verzekering.

Hier vindt u de vergoedingenlijst van de verschillende zorgverzekeraars voor 2024. Deze lijst wordt jaarlijks herzien. Het is raadzaam om vóór de start van een traject bij uw zorgverzekeraar te informeren naar een eventuele vergoeding voor groepscounselling.

U kunt ook uw werkgever benaderen om de mogelijkheden van vergoeding te bespreken.

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden kan via het contactformulier onder aan de pagina. Vermeld in uw bericht ook welk onderwerp voor u belangrijk is en waar u het over wilt hebben in de groep.

Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op

Groepsprogramma's

Zelfbeeld
Versterk je zelfbeeld

Datum: volgt
Tijd: 10:00 – 12:00 uur
Duur: 5 weken
Locatie: Reeuwijk

Optimisme
Optimisme kun je leren

Datum: volgt
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Duur: 5 weken
Locatie: Reeuwijk

Piekeren
Stop met piekeren!

Datum: volgt
Tijd: 10.00 uur – 12.00 uur
Duur: 5 weken
Locatie: Reeuwijk

Stress
Gezond omgaan met stress

Datum: volgt
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Duur: 5 weken
Locatie: Reeuwijk

Begrip voor je situatie

Ellen is rustig, heeft begrip voor je situatie en geeft handvatten waar je wat mee kan. Ik heb inzicht gekregen. Zij gaat goed om met vertrouwelijke informatie.

Een mooie balans

Een workshop van Ellen laat zich in één zin omschrijven als: Een mooie balans tussen informatie, oefenen en uitwisselen! Reacties van de deelnemers zijn: leerzaam, warm, rust, van begin tot eind boeiend!
H. Dollekamp, Sensoor Trainer

Dieper nadenken

"Ellen luisterde goed en stelde gerichte vragen die aanzetten tot dieper nadenken. Dit hielp mij verder in mijn herstelproces na een burnout."
Groepscounselling

Ik wil deelnemen