Wat zie jij als je naar jezelf kijkt?

Een gezond, positief zelfbeeld is een belangrijke factor voor welbevinden en geluk. De manier waarop je jezelf ziet en waardeert  heeft direct invloed op je relaties, prestaties, zelfvertrouwen en voldoening in het leven. Het zelfbeeld is een kwetsbaar onderdeel van wie je bent en gevoelig voor interne en externe factoren. Dit blog gaat over het belang van een positief zelfbeeld en welke factoren er invloed op hebben. Ook geef ik wat praktische tips om je zelfbeeld te koesteren en je zelfvertrouwen te versterken.

Het belang van een positief zelfbeeld.

Je zelfbeeld is een deel van de fundering van je mentale en emotionele welzijn. Het bepaalt hoe je  jezelf ziet en hoe je reageert op jezelf en de wereld om je heen. Het beeld dat je van jezelf hebt hoeft geen realistisch beeld te zijn. Het betekent niet dat je ook écht zo bent. Een verzameling van gedachten, overtuigingen en oordelen die je in de loop van je leven hebt verzameld zorgen ervoor dat je jezelf op een bepaalde manier ziet.

Een positief zelfbeeld versterkt het geloof in je  kwaliteiten waardoor je  uitdagingen met veerkracht tegemoet kunt treden. Je blijft jezelf op dezelfde manier zien ongeacht of je iets goed doet of als er iets fout gaat. Je accepteert jezelf zoals je bent.

Een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld zorgt voor onzekerheid, weinig waardering voor jezelf en je mogelijkheden. Dit kan het dagelijks leven en functioneren negatief beïnvloeden. 

Wat vormt je zelfbeeld?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op je zelfbeeld. Dit zijn zowel invloeden vanuit jezelf en vanuit je omgeving.

  1. Vroege levenservaringen; Je opvoeding en jeugdervaringenspelen een belangrijke rol in de vorming van je  zelfbeeld. Positieve bekrachtiging, bemoediging en motivatie gedurende onze jeugd dragen bij aan een gezond zelfbeeld en zelfvertrouwen.
  1. Sociale vergelijking; jezelf vergelijken met anderen, zeker in deze tijd van social media, kan leiden tot gevoelens van ongenoegen over jezelf. Het gevolg hiervan kunnen een laag gevoel van eigenwaarde, een gebrekkige zelfwaardering, weinig vertrouwen in eigen kunnen, een gevoel van machteloosheid en mogelijk depressieve gevoelens zijn.
  1. Je innerlijke dialoog; De manier waarop je jezelf in gedachten toespreekt beïnvloedt ook je zelfbeeld. Als dit negatief is, met veel zelf-kritiek, breek je je vertrouwen en je gevoel van eigenwaarde af. Met een mildere blik naar jezelf kijken en je negatieve gedachten om vormen tot positievere gedachten zijn essentieel voor een krachtig zelfbeeld.

Omarm je unieke zelf!

Iedereen heeft zijn unieke positieve en negatieve kanten heeft. Dus jij ook!  Als je niet tevreden bent met je zelfbeeld kun je er aan werken om dit te veranderen. Hieronder staan enkele manieren om een positiever beeld van jezelf te krijgen.

  1. Wees milder voor jezelf;  erken dat het menselijk is om fouten te maken. Zie gemaakte fouten als kansen om te leren en te groeien als mens. Voeg zelfzorg tijd aan je agenda toe en geef aandacht aan je mentale en fysieke welzijn.
  1. Daag negatieve gedachten uit; let op de negatieve innerlijke dialogen die je hebt en verwissel ze voor positieve, versterkende affirmaties. Empower jezelf! Denk aan alles wat je bereikt hebt in je leven, je kracht en je unieke kwaliteiten. En omring jezelf met mensen die je stimuleren en motiveren.
  1. Stel realistische doelen; breek grote doelen in kleinere, behapbare doelen. Besteedt aandacht aan elk tussendoel wat je bereikt hebt op weg naar je einddoel. Vier het! Hiermee versterk je een positief zelfbeeld. Hou voor ogen dat vooruitgang vaak na een langere periode zichtbaar wordt en dat een keer een stap terug niet bepaalt wie je bent.
  1. Omarm individualiteit; vergelijk jezelf niet met anderen. Jouw waarde wordt niet bepaald door externe factoren zoals uiterlijk, maatschappelijk succes of bezit. Houd van je authentieke zelf en wees blij met jouw unieke talenten en mogelijkheden.
  1. Zoek steun; praat met vrienden, familie of een professional. Zij  kunnen je begeleiden en ondersteunen om een positievere kijk op jezelf te ontwikkelen. Counselling of zelfhulp boeken kunnen hierbij ook behulpzaam zijn.

Een sterk zelfbeeld ontwikkelen is een proces dat geduld en voortdurende inzet vereist. Het is essentieel dat je jouw persoonlijke eigenheid leert waarderen. Daarmee voedt en versterk je jouw veerkracht, zelfvertrouwen en een gevoel van voldoening.

Herken je dit?

Hoe ga jij er mee om?   Heb je tips voor anderen?  Deel ze in het commentaarveld hieronder.

Every small positive change we make in ourselves repays us with confidence in the future,” - Alice Walker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *