De dagelijkse dingen van de moderne mens
Leven in deze moderne tijd heeft zo zijn voordelen. Het is echter ook een tijd die ons de nodige uitdagingen geeft. We staan constant “aan”. De toenemende afhankelijkheid van technologie en het snelle karakter van onze maatschappij bepalen steeds meer de manier waarop we leven, werken en hoe we met elkaar omgaan. We laveren tussen verantwoordelijkheden, omgaan met voortdurende prikkels uit de omgeving en een supersnel levenstempo.
Ondanks deze uitdagingen kunnen we ons als mens aanpassen en beschikken we over de veerkracht om met veranderingen om te gaan. Jongeren, die in deze tijd opgroeien en niet anders gewend zijn, gaan als vanzelfsprekend om met wat de technologie ons biedt. Voor ouderen is het soms wat lastiger.
Nadelen en uitdagingen
De technologie biedt ons nieuwe mogelijkheden voor creativiteit, innovatie en samenwerking. We kunnen hieraan deelnemen op manieren die voorheen ondenkbaar waren. Met deze voordelen komen echter ook nadelen en uitdagingen. Vooral de psychologische effecten van deze manier van leven zijn niet te onderschatten. Het beïnvloedt ons stressniveau en de mate waarin we welzijn ervaren. Balans in het leven is cruciaal om een goede geestelijke gezondheid en een gevoel van “life satisfaction” te behouden.
Psychologische impact
Een aantal gevolgen van het moderne, jachtige leven wat we leiden zijn:
- Een verhoogd stressniveau en het gevoel overweldigd te worden
De eisen die het moderne leven aan ons stelt zoals werkdruk, financiële druk en de voortdurende stroom aan informatie kunnen bij dragen aan het ontstaan van chronische stress en het gevoel overweldigd te raken.
- Sociale vergelijking en FOMO
Social media en constant online zijn kunnen leiden tot het vergelijken van jezelf met anderen waardoor gevoelens van ontoereikendheid en angst om dingen te missen (Fear of missing out) kunnen ontwikkelen. Dit kan van invloed zijn op het gevoel van eigenwaarde en het mentale welzijn.
- Geen verbinding met de natuur meer voelen
Verstedelijking en technologie hebben geleid tot een ontkoppeling met de natuur. Dit gebrek aan natuur, de stilte, een groene omgeving, natuurgeluiden, gaat gepaard met een verminderd welzijn en een toename van angst en depressie.
- Een disbalans tussen werk en privéleven
De grens tussen werk en privéleven is steeds vager geworden, wat leidt tot burn-out en vermoeidheid.
5. Een gevoel constant onder druk te staan en haast te hebben. De voortdurende stimulatie door en het gemak van de huidige technologie heeft onze verwachtingen en ons gedrag gevormd of vervormd. Zowel op het werk als privé. Bij velen heeft dit geleid tot ongeduld en tot onvermogen om met verveling om te gaan. Vandaag besteld, morgen in huis. Als het een dag langer duurt zijn we teleurgesteld of boos zelfs. We zijn gewend geraakt aan instant gratfication. De huidige generatie is er mee opgegroeid en kent niet anders.
De balans terugbrengen
Ondanks deze uitdagingen kunnen de meesten van ons zich aanpassen en beschikken we over de veerkracht om met veranderingen om te gaan. In de soms overweldigende complexiteit van het moderne leven kunnen we manieren vinden om met de overvloed aan informatie. Om meer balans in je leven terug te brengen kun je onderstaande tip in de praktijk brengen:
1. Maak zelfzorg een prioriteit
Maak zelfzorg een vast onderdeel van je routine. Zie het als een afspraak met jezelf en zet hem in je agenda. Dit kunnen activiteiten zijn zoals sporten, meditatie of iets anders. Als het maar iets is waar je van kunt ontspannen en jezelf op kan laden. Doe iets waarvan je energie krijgt en blij van wordt.
2. Stel grenzen
Stel grenzen rondom werk, het gebruik van je smartphone, computer en tv. Je hoeft niet altijd bereikbaar hoeft te zijn. Zeg eens “nee” om meer tijd en ruimte voor jezelf te creëren. De tijd die hierbij vrijkomt hoeft niet altijd opgevuld te worden met iets anders. Doe eens gewoon niets.
3. Mindfullness
Ontdek de voordelen van mindfulness en leef meer in het huidige moment. Denk niet aan alles wat er nog moet gebeuren maar leef bewust in het nu. Dit kan helpen om stress te verminderen, je zelfbewustzijn te vergroten en je algehele welzijn te verbeteren.
4. Ga bewust échte verbindingen aan
Investeer in een betekenisvolle, face-to-face verbinding met anderen. Doe moeite om persoonlijk contact te maken met vrienden en familie in plaats van te vertrouwen op digitale communicatie. Het gevoel van steun en de verbondenheid met je relaties zijn technisch niet na te bootsen. Persoonlijk contact van mens tot mens is essentieel voor psychologisch welzijn en het voorkomen van een gevoel van eenzaamheid.
5. Ontwikkel een slaaproutine
Ontwikkel een technologievrije bedtijdroutine om je lichaam te laten weten dat het tot rust kan komen. Stop minstens een uur voor het naar bed gaan met het gebruik van schermen. Dit verbetert de kwaliteit van je slaap.
6. Breng tijd door in de natuur
Ga regelmatig de natuur in . Maak een wandeling, ga tuinieren of geniet van een andere buitenactiviteit. De natuur heeft een positieve impact op onze mentale gezondheid.
7. Professionele hulp
Als je worstelt met de psychologische gevolgen van het moderne leven, overweeg dan om hulp te zoeken bij een professional. Zij kunnen je hulp bieden bij het hervinden van een evenwicht in je leven en om de uitdagingen van het moderne leven het hoofd te bieden.
Het moderne leven biedt een groot aantal voordelen, nadelen en uitdagingen die onze ervaringen als mens vormgeven. Terwijl we ons proberen aan te passen aan dit steeds weer veranderende technologische en maatschappelijke landschap is het van belang dat we voldoende aandacht geven aan ons welzijn. Dit is een voortdurend proces tussen de voordelen en de potentiële nadelen van de technologie. Door doelbewust prioriteit te geven aan je mentale gezondheid, je schermtijd te beperken, een goede zelfzorg en betekenisvolle, face-to-face relaties te onderhouden, is het mogelijk om jezelf in dit digitale tijdperk te beschermen en een gezond gevoel van evenwicht en welzijn in je leven te ontwikkelen en te behouden.
Geef een reactie