7 Tips om werkstress te verminderen
In de snelle wereld van vandaag komt werkgerelateerde stress steeds vaker voor. Of het nu gaat om de druk om deadlines te halen, een veeleisende werkomgeving, of een hoge werkdruk, werkstress kan een negatieve invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat veel mensen er last van ondervinden blijkt uit de factsheet “Werkstress” van TNO die zij in het kader van de week van de werkstress publiceerde.
Zo geeft 3% van de werknemers in Nederland in 2022 aan dat ze overspannen zijn of een burn-out hebben, veroorzaakt door het werk. En in 2021 verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. De verzuimkosten die hiermee gemoeid zijn voor werkgevers worden geschat op 3,3 miljard.
We moeten (en willen) veel en liefst snel. Waar ligt de grens? Voor je het weet zit je in een patroon van haasten en moeten. Alle momenten waarin je energie kunt bijtanken worden ondergeschikt gemaakt aan alles wat “moet” .
Eigen invloed
We moeten (en willen) veel en liefst snel en meteen. Waar ligt de grens? Voor je het weet zit je in een patroon van haasten en moeten. Alle momenten waarin je energie kunt bijtanken worden ondergeschikt gemaakt aan alles wat “moet” .
Gelukkig heb je zelf ook enige invloed. Niet altijd op de stress veroorzakende situatie maar wel op hoe je er mee omgaat.
Gezonde grenzen stellen
Het leren herkennen en durven erkennen van je eigen grenzen is een belangrijke start. Je grenzen vervolgens respecteren en ze niet langdurig overschrijden is een essentieel gevolg daarvan.
Gezonde grenzen stellen! Ik heb hier 7 praktische tips die je kunnen helpen om de impact van werkstress te beperken.
- Delegeer eens wat vaker en roep tijdig de hulp van anderen in.
Je hoeft niet altijd alles alleen te kunnen doen. Delegeren of om hulp vragen is geen teken van zwakte. Als je niet in de positie bent om te kunnen delegeren vraag dan om hulp aan collega’s of aan je leidinggevende. Anderen zijn vaak graag bereid om een helpende hand toe te steken. Je moet alleen wel laten weten dat je hulp nodig hebt. En een volgende keer is het misschien andersom en kun jij een ander helpen.
2.Maak gebruik van natuurlijke pauzes.
Door de (werk)druk en de eisen die er aan ons gesteld worden en die we aan onszelf stellen zijn we de natuurlijke pauzes kwijtgeraakt. Door de technologische vooruitgang kunnen we heel snel en continue ergens op reageren. Het gevolg is dat je brein altijd aan staat. Geef het af en toe rust. Doe even iets anders tussen twee verschillende activiteiten. Plan een kwartier tussen verschillende vergaderingen in. Ga tussen de middag eens naar buiten voor een wandeling en gebruik je lunch niet om nog even iets af te handelen. Erger je niet als het licht op rood staat maar gebruik die paar minuten als een rustmoment.
3. Maak onderscheid tussen normale (werk)druk en de drukte die je zelf in je hoofd creëert.
Heb je het echt zo druk of voelt het alleen maar zo druk?
4. Zoek een balans tussen werk en privé en negeer de waarschuwingen van je lichaam en je geest niet!
Je lichaam en geest geven haarfijn aan hoe het met je gesteld is. Ga in je vrije tijd sporten, wandelen, fietsen of wat je dan ook leuk vindt. Als je maar beweegt en ontspant!
5. Neem signalen zoals het niet meer met zin naar je werk gaan serieus.
Neem ook het piekeren over je werk, slapeloosheid en liggen malen, RSI-klachten, een hoge bloeddruk, nergens geen zin meer in hebben en het altijd maar moe, moe, moe zijn serieus. Deze gevoelens zijn waarschuwingen van je lichaam en je geest. Negeer ze niet! Je lichaam en geest geven haarfijn aan hoe het met je gesteld is.
6. Maak een lijst van energiegevers en energievreters in je leven.
Hoe ziet de lijst er uit? Als het duidelijk is dat er geen gezond evenwicht is tussen wat energie kost en wat energie oplevert wordt het tijd om er evenwicht in te vinden. Schrap de onnodige energievreters, bouw ze af of zoek er hulp bij en focus meer op de energiegevers. Dit kan van alles zijn bijvoorbeeld een hobby, sport of interesse. Zijn er bepaalde mensen waar je energie van krijgt? Zoek wat vaker contact met ze.
7. Leg de lat niet voortdurend (te) hoog.
Het is een mooie eigenschap om alles goed te willen doen en een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren. Zolang het realistisch en haalbaar is, is daar niets mis mee. Maar stel je onrealistische eisen aan jezelf en ben je verbaasd dat je het niet meer aan kan? Dan wordt het een probleem. Veel van mijn cliënten stellen té hoge eisen stellen aan zichzelf waardoor ze uitgeput raken, vastlopen en minder goed gaan functioneren. Het gevolg is dat ze teleurgesteld raken in zichzelf en er een negatieve spiraal ontstaat. Stel je verwachtingen in je werk en in je persoonlijke leven bij tot een reëel en haalbaar niveau en geniet wat vaker van alles wat goed gaat.
"In times of life crisis, whether wildfires or smoldering stress, the first thing I do is go back to basics… am I eating right, am I getting enough sleep, am I getting some physical and mental exercise every day?" - Edward Albert
Hoe ervaar jij stress in je leven en hoe ga jij er mee om? Heb je tips die je met anderen wilt delen? Laat dan een bericht achter.
Geef een reactie