Ben jij een optimist?

Ellen Boere counsellor coach vertrouwenspersoon Gouda blog Optimisme

Maak jij limonade uit citroenen?         

Er zijn mensen die door het leven gaan zonder enig probleem. Wat er ook gebeurt, ze gaan door. Anderen lijken altijd geknakt en verslagen, alsof ze de hele wereld op hun schouders dragen.

Niet iedereen heeft van nature een positieve kijk op de dingen maar er zijn vaardigheden die je aan kunt leren om het glas halfvol te zien (met limonade in plaats van citroensap…)

7 Tips voor een optimistische kijk op de dingen

  1. Accepteer mislukkingen. Zonder het incalculeren van tegenslag bereik je niets. Zie tegenslagen als leermomenten en vertrouw op je kunnen om een oplossing te vinden.
  2. Vat dingen niet persoonlijk op. Hier lijdt je zelfvertrouwen onder waardoor je minder goed gaat functioneren. Kijk in plaats hiervan hoe je de zaken beter aan kunt pakken en neem actie.
  3. Geef  niet op! Het bekende voorbeeld van Edison en de duizenden keren dat hij opnieuw moest beginnen alvorens hij eindelijk succes had en de gloeilamp uitvond is hier een sprekend voorbeeld van.
  4. Reflecteer! Kijk aan het eind van de dag terug naar  wat er allemaal goed ging, leer hiervan  en vier je successen.
  5. Mediteer. Laat gedachten en gebeurtenissen de revue passeren in je hoofd zonder er bij stil te blijven staan of er een oordeel over te vellen. Dit helpt om afstand te nemen van negatieve zaken.
  6. Bedenk dat jij controle hebt over hoe je je voelt. Positieve gedachten geven je een positief gevoel. Je kunt geen negatieve gedachten hebben en je goed voelen. Er zijn meerdere kanten aan elke situatie. Kijk eens vanuit een ander, positiever perspectief en handel er naar.
  7. Zoek en onderneem zinvolle activiteiten. Het maakt niet uit of dit te maken heeft met je werk, gezin, hobby of vrijwilligerswerk. Het gevoel betrokken te zijn bij je omgeving op een zinvolle, positieve manier helpt je om optimistischer te zijn.

Optimisme betekent niet dat je altijd gelukkig bent of alles weg lacht. Er kunnen dingen in je leven gebeuren die zo ernstig  en onomkeerbaar zijn dat het heel verstandig is om tijd te nemen voor je emoties en deze  gebeurtenissen te verwerken.

Optimisme  zegtiets over hoe je omgaat met tegenslagen. Een optimist gaat door. Omdat hij het onveranderlijke accepteert en actie onderneemt als dat mogelijk is en gelooft in een positieve uitkomst. Hij is een positieve realist. Hij  maakt limonade uit citroenen

Wat doe jij om optimistisch door het leven te gaan? Hoe ga jij met tegenslagen om?

Deel jouw ervaring en tips in het commentaarveld hieronder zodat we van elkaar kunnen leren.

Als dit artikel je inspireert deel het dan aub op Facebook, Linkedin of Retweet het met anderen waarvan je denkt dat zij er ook  iets aan hebben.

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *